Energy harvesting: l’ ‘apoderament’ energètic de la Internet de les Coses

Cicle: DILLUNS DE CIÈNCIA: per què fer recerca en ... MICROELECTRÒNICA

18/06/2018
Conferència
Per a: Dr. Luis Fonseca, Instituto de Microelectrónica de Barcelona (IMB – CNM, CSIC)
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 19:00
Energy harvesting:  l’ ‘apoderament’ energètic de la Internet de les Coses

La societat dels nostres dies requereix energia en abundància. La del matí també la necessitarà abundantment distribuïda. Nous paradigmes com Trillion Sensors o Internet of Things apunten a l'autonomia energètica com una de les funcionalitats més demandades en aquelles (moltes) aplicacions on no és possible fer arribar un cable d'alimentació. Les bateries primàries són ara mateix la solució, però no poden arribar a tots els llocs i la seva substitució periòdica pugues no resultar pràctica en aquests nous escenaris. Des de l'entorn microelectrònica, les micro i nanotecnologies permeten desenvolupar noves realitzacions energètiques que recol·lectin energia residual present en l'ambient (calor, vibracions, radiació electromagnètica…)

Curriculum Vitae
Luis Fonseca és físic de formació i Investigador Científic del CSIC al Centre Nacional de Microelectrònica. Després d'una primera etapa com a enginyer de procés de la Sala Blanca del CNM (considerada Instal·lació Cientifico-TècnicaSingular) es va incorporar com a investigador al grup de microsistemes del IMB-CNM al 2001. El seu camp de recerca es va centrar inicialment en el desenvolupament de tecnologies, microdispositius i sistemes pel sensors de gasos, i més recentment en el desenvolupament de microgeneradors d'energia per proporcionar autonomia als microsistemes. En aquest camp ha treballat especialment en microgeneradors termoelèctrics basats en nanohils de silici. Des de Maig de 2010 dirigeix el grup de ‘Fabricació i integració de microfpnts d'energia i sensors’. Compta amb més de cent cinquanta contribucions a congressos internacionals i ha publicat més de vuitanta articles científics. Ha participat en més de cinquanta projectes nacionals i internacionals en el camp de la integració de micro i nanotecnologies de silici, i recentment ha finalitzat la coordinació del projecte europeu SINERGY (Silicon friendlymaterials and device solutions for microenergyapplications - GA 604169) del 7º Programa Marco.

 

Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/


Vídeos

Energy harvesting: l’ ‘apoderament’ energètic de la Internet de les Coses

Energy harvesting: l’ ‘apoderament’ energètic de la Internet de les Coses

Dr. Luis Fonseca, Instituto de Microelectrónica de Barcelona (IMB – CNM, CSIC)


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Obra Social "la Caixa" Obra Social "la Caixa"

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-IMB, CSIC) Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-IMB, CSIC)




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls