Imatges per al record: en el centenari de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (1915-2015)

des del 19/09/2015 fins al 26/09/2015
Exhibició
Lloc: Sala d'Exposicions
Traducció simultánia: No
Imatges per al record: en el centenari de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (1915-2015)

Horari:

Dilluns a divendres : 17h - 20h

Dissabte: 11h - 14h i 17h - 20h

Festius: 11h - 14h (20 i 24 de setembre)

L’exposició Imatges per al record: centenari de l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya (1915-2015) vol donar a conèixer la recopilació de treballs etnogràfics que va dur a terme aquesta entitat, fundada l’any 1915 per Tomàs Carreras i Artau, a la seva càtedra d’ètica de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de Josep Maria Batista i Roca.
Aquesta institució, la primera al país que es dedicà d’una manera científica a l’estudi de les formes de vida de la societat catalana, va ser també pionera en l’ús de la fotografia com a tècnica auxiliar en el seu treball de recerca etnològica.
Aquesta novetat d’implicar el registre fotogràfic en el treball de camp fou contemporània de la innovadora activitat etnogràfica duta a terme per antropòlegs de la importància de Franz Boas o Bronislaw Malinowski.
El fons fotogràfic de l’Arxiu, realitzat majoritàriament pels seus impulsors, abasta temàtiques tan variades com les expressions religioses, el transport tradicional, la plàstica popular, les feines agrícoles, les tècniques de pesca, l’arquitectura popular, el costumari festiu, els cicles de la vida...
La recuperació, estudi i digitalització a càrrec del Consell Superior d’Investigacions Científiques, d’aquest material fotogràfic, malmès pel temps i els avatars de la nostra història, i del qual la mostra és un petit recull, permet apropar-se al treball etnogràfic d’aquesta institució i, a la vegada, permet obtenir una visió, en molts casos inèdita, de la Catalunya de fa cent anys.
Aquest cas emblemàtic d’interacció entre fotografia i antropologia és avui un valuós exemple de les possibilitats que ofereix la imatge fotogràfica en el constant afany per indagar la realitat humana.


Cicle: Imatges per al record: en el centenari de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (1915-2015)


Organitzat per: Residència d'Investigadors, Institució Milà i Fontanals - CSIC




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls