Fernanda Jacobsen y la Scottish Ambulance Unit en la Guerra Civil Española

Cicle: Cicle de col·loquis VULNERABLES

22/03/2018
Col·loqui
Per a: Linda Palfreeman, Universidad CEU-Cardenal Herrera (Elx)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Idiomes: Castellà
Traducció simultánia: No
Fernanda Jacobsen y la Scottish Ambulance Unit en la Guerra Civil Española

Llicenciada en Comunicació / Periodisme, es va doctorar en Lingüística per la University of Leeds (UK) amb una tesi sobre la interpretació del llenguatge publicitari. Des de 1996 és professora de la Universidad CEU-Cardenal Herrera al campus de Carmelitas d’Elx. Ha publicat, entre altres llibres, Spain Bleeds: The Development of Battlefield Blood Transfusion During the Civil War (Sussex Academic Press / Cañada Blanch Centre for Contemporary Spanish Studies, 2015).

Resum. Quan la guerra civil va esclatar a Espanya al juliol de 1936, la República va llançar una crida mundial per a assistència mèdica. Milers de persones per tot el món van respondre a l'anomenada – la unitat d'ambulància del Comitè Español d'Ajuda Mèdica (SMAC) va ser la més reconeguda de les organitzacions britàniques involucrades. No obstant això, hi havia altres empreses d'aquest tipus sobre les quals se sap ben poc – una d'elles és la Unitat d'Ambulància Escocesa (Scottish Ambulance Unit).
 
La Unitat d'Ambulància Escocesa estava integrada per sis ambulàncies i un camió carregat de material sanitari, juntament amb un equip de vint voluntaris. L'única dona de l'equip va ser la comandant, Fernanda Jacobsen. Fernanda va ser inicialment nomenada oficial d'enllaç i intèrpret, ja que parlava espanyol i tenia contactes al govern republicà -de gran ajuda per organitzar el treball de la Unitat a l'assetjada capital del país, Madrid. No obstant això, Fernanda aviat va demostrar ser indispensable, tant que va romandre en el lloc de comandament de la Unitat en cadascuna de les seves successives expedicions a Espanya, durant un període d'aproximadament dos anys, des de setembre de 1936 fins a juliol de 1938. Audaç, valenta i compassiva, Fernanda arriscava la seva pròpia vida per alleujar el sofriment d'un poble necessitat. Era venerada i adorada pel poble espanyol.

Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/



Organitzat per:

Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT)

Institució Milà i Fontanals - CSIC Institució Milà i Fontanals - CSIC



Amb la col·laboració de:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls