L’Antropocè i el canvi climàtic

23/01/2017
Conferència
Per a: Dr. Joan O. Grimalt, Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC)
Lloc: Sala d'Actes
Horari: 18:30
Traducció simultánia: Si

 

El progrés tècnic i econòmic dels humans ha donat lloc a un important augment de CO2 a l’atmosfera. En els darrers 150 anys, a conseqüència de l’acció humana, la seva concentració ha pujat unes 120 parts per milió (ppm), que és més gran que la concentració natural cada vegada que el nostre planeta passà d’època glacial a època interglacial (90 ppm). A més, el nivell actual (400 ppm) és més alt que el de totes les èpoques interglacials (280 ppm) i glacials (190 ppm) del Quaternari. El planeta es troba en unes condicions totalment imprevistes segons l’evolució natural. Amb una probabilitat del 95% la temperatura mitjana dels últims anys és superior a l’observada en els darrers 2.000 anys. Aquest augment (actualment 0,9ºC) ha generat un desgel generalitzat a les muntanyes, però que també s’observa en zones dels pols nord i sud. A causa d’aquest desgel i de l’augment de temperatura de les masses d’aigua, el nivell de la mar ha pujat en l’ordre de 30 cm en el segle xx.
Malgrat això, només som a l’inici del procés. El Grup Internacional sobre el Canvi Climàtic en el seu darrer informe de l’any 2007 prediu per al final de segle nivells de CO2 entre 500 i 950 parts per milió que produiran increments de temperatura mitjans addicionals (respecte a l’interval 1980-1999) entre 1,1ºC i 6,4ºC i increments addicionals del nivell de la mar entre 18 i 59 cm. És difícil fer-se càrrec del que volen dir canvis com aquests. Un dels problemes principals és que amb els coneixements actuals  no es pot passar de la predicció general a la particular centrada en un espai i un temps concrets. En aquesta conferència es mostraran els aspectes principals del canvi que s’està produint i es mostraran les dades i fonts d’informació que suporten les observacions. La presentació s’estructurarà sobre tres preguntes: què passa?, per què passa? i per què passa ara?

 

 

Amb la col·laboració de

 

Delegació a Catalunya                       
  Delegació a Catalunya

Cicle: DILLUNS DE CIÈNCIA: de quina manera els humans estem transformant la Terra: l'Era de l'Antropocè - I


Organitzat per: Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls