Muertos y heridos y otros textos

Cicle: CIÈNCIA EDITADA. Cicle Presentació llibre

24/04/2018
Cicle
Per a: Nicasio Landa
Lloc: Sala d'Actes de la Delegació del CSIC a Catalunya
Horari: 18:00
Muertos y heridos y otros textos

L’acte tindrà lloc el dimarts, 24 d’abril de 2018, a les sis del vespre, al Saló d’Actes de la Delegació del CSIC. 
C/ Egipcíaques, 15  08001 Barcelona.

Muertos y heridos (1872-1874) és una sorprenent descripció de la tercera guerra carlista. Tant pel punt de vista des del qual es va escriure, com per haver-se publicat en el transcurs de la guerra. El relat de com els veïns es mataven i es protegien entre si, tot al mateix temps, sense saber molt bé per què.

El seu autor, Nicasio Landa (1830-1891), metge militar pamplonès, participant en la fundació de la Creu Roja Internacional i promotor de la Creu Roja a Navarra i a Espanya, va ser qui en 1863 va proposar en Ginebra que els compromisos internacionals incloguessin la immunitat per als soldats ferits, sense retrocedir en la seva obstinació per defensar després, avant la lettre, que el dret de guerra humanitari s'estengués als conflictes civils armats. Al plat fort d'aquesta antologia de textos oblidats de Nicasio Landa li acompanyen uns altres no menys sorprenents que van des del subtil pròleg de la primera edició espanyola de les Històries extraordinàries d'Edgar Allan Poe (1858), fins a la seva defensa en l'Institut de Dret Internacional de Gant (Bèlgica) d'una Convenció Sanitària Internacional per al comerç exterior (1888), passant pel seu qüestionament de l'origen de les epidèmies (1864) o la versió original (inèdita des de 1870) d'Una visió en la boira: els guerrers euskaldunacs, entre uns altres.

Una varietat de textos que, al costat de l'estudi introductori de Guillermo Sánchez i Jon Arrizabalaga, ens presenten un Nicasio Landa desconegut: cientificista, catòlic, liberal, cosmopolita i apegat a la seva terra, humanitari i euskaltzale.

La presentació comptarà amb la participació de Jon Arrizabalaga i l’obra serà presentada per Javier Martínez-Antonio (Investigador principal convidado FCT, CIDEHUS, Universidad de Évora, Portugal). 


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls