Com influeix l'esport en el canvi global?

Cicle: SOS! AQUÍ LA TERRA Desafiaments i reptes del Canvi Global

13/06/2022
Conferència
Per a: Dr. Ricardo Sánchez (Antropólogo, doctor en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte por la Universitat Ramon Llull)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Com influeix l'esport en el canvi global?

Esport i canvi global: la societat esportivitzada.

Norbert Elias ja va assenyalar la íntima relació entre els canvis socials i l'aparició de l'esport modern. Així, en el desenvolupament i expansió de la “modernitat”, juntament amb el “procés de civilització” es va produir el “procés d'esportivització” de les pràctiques físiques tradicionals. Es va tractar d'un canvi global (econòmic, polític, social i cultural) que va imposar un codi moral bàsic nou per a l'establiment de les societats meritocràtiques; i que es va encarnar a les lògiques motrius de l'esport de competició modern.

Tot i això, des de fa unes dècades s'observa la globalització de noves tendències esportives amb pràctiques més individualitzades, deslocalitzades, desinstitucionalitzades i desburocratitzades. Noves pràctiques esportives que desestructuren els agents esportius tradicionals amb pèrdues del capital associatiu i increments al capital mercantil. Activitats físiques i esportives globalitzades que busquen incrementar el capital corporal, com a valor al mercat social, interioritzant la lògica del desafiament, del poder sense límit i de l'autoexplotació que anuncia la nova societat del rendiment d'abast global.

 

Currículum Vitae

Ricardo Sánchez Martín és antropòleg, doctor en Ciències de l´Activitat Física i de l´Esport per la Universitat Ramon Llull. Professor a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL. És membre del Grup de Recerca i Innovació en Esport i Societat de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, ​​i de l'equip de recerca “Sport e Inclusione sociale (ASAG-CESI)” de la Universitá Cattolica del Sacro Cuore de Milà. Forma part del Consiglio Direttivo del màster Sport e Intervento Psicosociale. També és soci fundador de l'Associació Espanyola de Recerca Social Aplicada a l'Esport (AEISAD). Autor del llibre “Antropología del deporte. Lineamientos teóricos (2017), així com coeditor de Culturas en juego. Ensayos de antropología del deporte en España (2003), Deporte y posmodernidad (2003),  Culturas deportivas y mercados globales y locales (2006), Actualidad en el deporte: investigación y aplicación (2008), y Deporte, salud y medioambiente (2009). . A més de nombroses contribucions en obres col·lectives i revistes especialitzades.

Emissió en Streaming 


Vídeos

Com influeix l'esport en el canvi global?

Com influeix l'esport en el canvi global?

Dr. Ricardo Sánchez (Antropólogo, doctor en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte por la Universitat Ramon Llull)




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls