Del laboratori a la clínica: avenços en la recerca de les malalties neurodegeneratives

Cicle: Dilluns de Ciència

25/11/2019
Conferència
Per a: Dra. Laura Cervera - Carles IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:30
Del laboratori a la clínica: avenços en la recerca de les malalties neurodegeneratives

El número de persones que arriba als 80 anys o més augmenta exponencialment, fet que deriva en un augment en el nombre de persones afectades per malalties neurodegeneratives. Un diagnòstic precís dels pacients és important tant en la clínica com en la recerca. És fonamental per a la prognosis i la correcta atenció clínica, i essencial per als assajos clínics. Els avenços en la recerca, incloent-hi els estudis genètics, també depenen d’una caracterització acurada dels pacients. Tot i això, l’heterogeneïtat en la presentació dels símptomes, fins i tot dintre de la mateixa patologia, causa una manca de confiança en la pràctica clínica.

El desenvolupament de biomarcadors bioquímics i d’imatge permet la monitorització dels esdeveniments patològics que tenen lloc al cervell. Aquests biomarcadors estan esdevenint eines importants en el diagnòstic, prognosi i estadiatge de les malalties neurodegeneratives. Tot i aquests avenços, la correlació entre biomarcadors, neuropatologia i símptomes clínics és encara imperfecta. Així, la recerca de nous biomarcadors pot contribuir a un diagnòstic clínic més precís i ajudar a elucidar la neuropatologia subjacent en estadis més primerencs. Els avenços recents en les tècniques genètiques han contribuït al descobriment de variants comuns i rares com a factors de risc per a aquestes malalties. L’estudi d’altres tipus de material genètic, com les espècies d’ARN no codificant, també poden explicar les bases genètiques i mecanismes neuropatològics d’aquestes malalties, així com ser utilitzats com a potencials biomarcadors. En la seva exposició, la Dra Laura Cervera-Carles comentarà els últims avenços en la recerca de les malalties neurodegeneratives, així com els estudis propis que s’estan duent a terme, centrats en les bases genètiques i la identificació de biomarcadors en demències.

Emissió en streaming

 

 



Vídeos

Del laboratori a la clínica: avenços en la recerca de les malalties neurodegeneratives

Del laboratori a la clínica: avenços en la recerca de les malalties neurodegeneratives

Dra. Laura Cervera - Carles IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Obra Social "la Caixa" Obra Social "la Caixa"

Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)



Amb la col·laboració de:

Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

Center for Research in Agricultural Genomics (CRAG) Center for Research in Agricultural Genomics (CRAG)

International Centre for Numerical Methods in Engineering (CIMNE) International Centre for Numerical Methods in Engineering (CIMNE)

IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls