Sequera a Catalunya, és realment excepcional?

Cicle: Dilluns de Ciència: impactes del Canvi Global

26/02/2024
Conferència
Per a: Dr. Vicenç Acuña, ICRA
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Sequera a Catalunya, és realment excepcional?

L’escassetat d'aigua a nivell global, intensificada pel canvi climàtic i el creixement de la població, exigeix una nova i innovadora gestió de l'aigua. Comprendre el comportament hidrològic és clau per a poder fer aquesta gestió. El nostre estudi s'ha centrat en la conca fluvial de Catalunya, analitzant els patrons d'escorrentia espai-temporals del 2000 al 2020. Els resultats destaquen una preocupant reducció de l'escorrentia, un augment de la imprevisibilitat i més episodis sense flux, especialment a la tardor. La col·laboració amb les parts interessades (gestors de conca) ha millorat la nostra comprensió, posant de manifest la necessitat crucial d'una gestió sostenible de l'aigua en regions vulnerables.

Currículum Vitae

Vaig obtenir un doctorat (2000-2004) en ecologia, centrant-me en la interacció entre els règims d'escorrentia i el metabolisme del carboni als rius temporals. La meva estada postdoctoral als Estats Units va ampliar-se cap a la geoquímica i la hidrologia, i una beca Marie Curie a Suïssa va ampliar la meva recerca per explorar l'impacte de la temperatura en el metabolisme del carboni. Diversificant la meva atenció, vaig explorar els serveis ecosistèmics i el destí dels productes farmacèutics, connectant la ciència amb les legislació i la gestió. He estat cap de l’àrea de Recursos i Ecosistemes a l'ICRA, on he treballat per una millor connexió entre serveis ecosistèmics, contaminació per contaminants emergents, i mesures de gestió. I fa poc més d’una setmana he estat nomenat Director de l’ICRA. Les meves contribucions inclouen més de 100 articles revisats per experts, 4 capítols de llibres i un índex h de 55, amb 8914 cites (1 de gener de 2024). He participat en projectes internacionals, he supervisat nombroses tesis i he aconseguit nou projectes com a investigador principal, incloent la Beca de Reinserció Marie Curie i projectes Horizon 2020.

Presencial + Streaming


Vídeos


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Residencia de Estudiantes en España (RESA) Residencia de Estudiantes en España (RESA)



Amb la col·laboració de:

Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC)

Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals

Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA)

International Centre for Numerical Methods in Engineering (CIMNE) International Centre for Numerical Methods in Engineering (CIMNE)



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls