Bateries basades en elements abundants: on som i cap on anem?

Cicle: Dilluns de Ciència. La transició energètica: reptes científics i oportunitats per a la innovació

17/06/2024
Conferència
Per a: Dra. Rosa Palacin (ICMAB-CSIC)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Bateries basades en elements abundants: on som i cap on anem?

Una bateria és un dispositiu que converteix energia química en energia elèctrica. El seu desenvolupament ha estat lligat a la satisfacció tant de la curiositat científica com de les necessitats derivades del progres tecnològic. Al segle XIX ja es van fer servir bateries en aplicacions llavors emergents, com el telègraf, i es van produir de recarregables, com les Pb/àcid, mentre que el segle XX ens va portar la tecnologia d'ió liti que ha permès el desenvolupament de l'electrònica portàtil i la connectivitat permanent.

L'electrificació del transport i la penetració de les energies renovables, claus en la transició energètica actual, representen un canvi d'escala a l'energia almacenada (del W al kW i fins i tot el MW) i plantegen la necessitat de desenvolupar tecnologies de bateries no només eficients sinó també sostenibles. La recerca per assolir aquest objectiu compren un ventall molt ampli de conceptes basats en elements abundants, que es troben a diferents estadis de maduresa, alguns dels quals ja molt propers a l'aplicació.

Currículum Vitae

Llicenciada en Ciències Químiques i Doctora en Ciència de Materials per la UAB, és professora d'investigació a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC).

La seva activitat s'ha centrat en els camps de la química d'estat sòlid i de l'electroquímica aplicats a un camp que cada cop ha anat adquirint més rellevància a nivell tecnològic i social: l'emmagatzematge electroquímic de l'energia. Ha liderat projectes de recerca nacionals i internacionals en una àmplia gamma de tecnologies de bateries recarregables amb electròlits aquosos u orgànics, incloent conceptes ja comercials (per exemple, Ni/Cd, Ni/MH o io Li) o altres d'emergents i basats en elements abundants i de baix cost, com ara el sodi, el magnesi o el calci.

Tot i ser de caràcter fonamental, la recerca que duu a terme està totalment enfocada al desenvolupament tecnològic i ha col·laborat amb diversos actors del sector industrial. És coautora de més de 150 articles científics i coinventora de 11 patents, i editora de la revista Chemistry of Materials (American Chemical Society ) des del 2016. Participa molt activament a l'institut de recerca virtual europeu ALISTORE, que va codirigir entre 2010 i 2017, sent membre de la junta de govern de les Batteries Europe Technology and Innovation Platform des del 2019.

El 2021 va ser nomenada Fellow of the Electrochemical Society i va rebre el Research Award de la International Battery Association per la seva contribució a l'àrea de la conversió i l'emmagatzematge electroquímica de l'energia, destacant-ne la contribució al desenvolupament de nous materials i tecnologies i la comprensió de mecanismes de reacció. L'any 2022 se li va atorgar també el Prix Franco- Espàgnol de la Société Française de Chimie (Miguel Català – Paul Sabatier ) en reconeixement a la col·laboració i interacció continuada amb la comunitat química francesa al camp dels materials per a bateries.

 

Presencial (C/Hospital, 64) + Streaming

 


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls