Calefacció residencial amb llenya i pèl·lets. Impactes sobre la salut i opcions polítiques.

Cicle: L'escalfament climàtic: Solucions energètiques d'avui per a demà

19/06/2023
Conferència
Per a: Dr. Barend L. Van Drooge (IDAEA)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Calefacció residencial amb llenya i pèl·lets. Impactes sobre la salut i opcions polítiques.

La combustió de fusta per generar calor és probablement la font d’energia més antiga de la humanitat, encara que durant els últims segles ha estat substituïda per combustibles fòssils, com el carbó, el petroli, o el gas natural. No obstant, aquests últims estan directament relacionats amb l’escalfament global i el canvi climàtic. Actualment, hi ha polítiques per promoure l’ús de energies renovables per poder cobrir un 30% de les necessitats energètiques en la EU en 2030. Un 60% hauria de ser un altre cop la biomassa sòlida, és a dir, fusta, principalment. Tanmateix, la qualitat de la fusta i les condicions de la combustió són claus a l’hora de generar partícules i productes químics que contaminen l’aire ambiental. En la presentació repassem l’impacte que té actualment la crema de biomassa en la qualitat d’aire en l’àmbit de Catalunya, com es detecta, i com s’estudien els seus efectes sobre la salut, i aportem eines per poder reduir aquesta contaminació atmosfèrica.

Currículum Vitae

Barend L. van Drooge és doctor en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat investigador al Joint Research Centre de la Comissió Europea (2006-2009, Ispra, Itàlia), i actualment és científic titular a l’Institut Diagnòstic Ambiental i Estudi de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en Barcelona. Ha dedicat la seva carrera investigadora a estudiar compostos que tenen efectes tòxics en ecosistemes i en els humans. Entre els resultats dels treballs realitzats, cal destacar el desenvolupament de metodologies de mostreig i analisis químics per l'estudi exhaustiu de traçadors moleculars orgànics i dels contaminants atmosfèrics en zones urbanes i rurals de fonts d’emissions, entre ells la crema de biomassa i combustibles fóssils, i la formació d’aerosols orgànics de transformació fotoquímica.

 

Presencial + Streaming


Dr. Barend L. Van Drooge (IDAEA)

dr-barend_web.jpg

Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls