Superconductors d'alta temperatura: una oportunitat essencial per a les exigències de la transició energètica

Cicle: Dilluns de Ciència. La transició energètica: reptes científics i oportunitats per a la innovació

01/07/2024
Conferència
Per a: Dra. Teresa Puig (ICMAB-CSIC)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Superconductors d'alta temperatura: una oportunitat essencial per a les exigències de la transició energètica

Els superconductors d'alta temperatura (HTS) són materials màgics que poden ajudar a superar les demandes energètiques de la societat. La superconductivitat no és nova, encara que fins ara ha estat invisible per a la major part de la nostra societat. Els HTS la canviaran perquè funcionen a temperatures i camps magnètics més elevats i, per tant, són capaços de transformar el nostre sistema energètic. Gràcies a un impressionant esforç interdisciplinari i de llarga cooperació entre els laboratoris de recerca i la indústria, hem après a controlar les propietats i la fabricació d'aquests materials per a aconseguir prestacions ultra elevades. Així, s'han construït nombrosos dispositius d'enginyeria que han demostrat la seva superioritat. Providencialment, ens trobem ara en un dels moments més apassionants per a la superconductivitat aplicada, amb la seva integració en diverses aplicacions energètiques emergents, com la fusió, l'aviació elèctrica o els cables de transmissió. La carrera cap a la producció a gran volum ha començat, encara que el cost encara pot reduir-se. En aquesta presentació, explicaré els fonaments de la superconductivitat, els materials HTS que estan preparats per a emergir i les noves línies de recerca per a fer-los més assequibles. Finalitzaré amb la presentació de les aplicacions energètiques superconductores basades amb HTS que poden transformar la nostra societat.

Currículum Vitae

Teresa Puig, Doctora en Física, és Professora d’Investigació i responsable del departament de Materials Superconductors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), que dirigeix des de 2008. És membre de la junta de la Societat Europea de Superconductivitat Aplicada (ESAS) des de 2007 i membre de la Junta del IEEE - CSC (Consell Internacional de Superconductivitat) des de 2013. Ha treballat en superconductors d'alta temperatura (HTS) durant els últims 30 anys, contribuint al creixement de capes primes, la física de vòrtexs i la integració dels HTS en aplicacions. Des de l'inici de la recerca sobre cintes superconductors d’alta temperatura, el seu grup va ser pioner en l'ús de mètodes de solució química de baix cost i va contribuir en gran manera a la comprensió de la física d’aquests materials. Sempre li ha interessat bastir ponts entre el coneixement acadèmic i les necessitats industrials, la qual cosa també ha permès moltes col·laboracions amb la indústria. Va ser cofundadora de Oxolutia S.L. (2010-2020) dedicada als recobriments d'òxids superconductors. Actualment, està molt interessada en processos d'alt rendiment per a la fabricació de cintes superconductores d’alta temperatura i la seva integració en aplicacions en energia i física d'altes energies, amb fortes col·laboracions amb el CERN. És titular d'una beca del consell europeu ERC Advanced i ha contribuït en destacats projectes europeus i internacionals, així com participat en nombrosos fòrums i comissions, a més de rebre diversos premis nacionals.

 

Presencial (C/Hospital, 64) + Streaming


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC)




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls