Diagnòstic primerenc en càncer de pàncrees: hem trobat un nou biomarcador

Cicle: DILLUNS DE CIÈNCIA: Reptes actuals en Biomedicina

12/12/2022
Conferència
Per a: Dr. Pablo Garcia de Frutos (IIBB-CSIC)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Diagnòstic primerenc en càncer de pàncrees: hem trobat un nou biomarcador

L'adenocarcinoma ductal pancreàtic (PDAC), el tipus més freqüent de càncer de pàncrees, és un dels tumors més agressius: la mitjana de supervivència a 5 anys és inferior al 5% i actualment és la tercera causa principal de mort relacionada amb el càncer . S'espera que es converteixi en la segona causa principal de mort per càncer per al 2030, només darrere del càncer de pulmó. Una de les raons principals del seu mal pronòstic és el diagnòstic tardà, quan el tumor s'ha disseminat. El nostre grup ha identificat recentment sAXL, una forma soluble del receptor de tirosina-quinasa AXL, com un nou biomarcador prometedor per al diagnòstic de PDAC.

El Dr. Pablo Garcia  es va incorporar al laboratori del Dr. Dahlbäck (Universitat de Lund, Suècia) el 1992. Des de llavors, ha estudiat les proteïnes plasmàtiques dependents de vitamina K (VKDPs) com a part dels mecanismes globals de resposta al dany. Des del 1998, la seva primera línia de treball va ser estudiar la biologia de GAS6, una VKDP la funció de la qual es desconeixia. Va continuar aquesta línia de recerca després d'incorporar-se al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) el 2002. Des del juny del 2009 és Cap del Departament de Mort i Proliferació Cel·lular de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC). També és investigador responsable de la Unitat Associada de Mecanismes tumorals i progressió del càncer de l'IIBB-CSIC i l'IMIM (Barcelona), des del setembre del 2018. Des del 2003 és membre del Consell de Redacció de Thrombosis and Haemostasis.

 

Emissió en streaming


Dr. Pablo Garcia de Frutos

121222_webponent.jpg



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls