Arrítmies i mort sobtada en el segle XXI

Cicle: Dilluns de Ciència

09/12/2019
Conferència
Per a: Jose M. Guerra, IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:30
Arrítmies i mort sobtada en el segle XXI

Durant el segle XX es van realitzar grans avenços en el coneixement, diagnòstic i tractament de les arrítmies cardíaques. Tot i això, la mort sobtada, quasi sempre causada per arrítmies cardíaques, continua sent un problema sociosanitari de primera magnitud, responsable de fins a 1.500 morts anuals a Catalunya. El nostre coneixement d'aquesta entitat continua sent limitat i, tot i la millora dels sistemes d'emergències, i l'extensió i popularització dels desfibril·ladors externs automàtics (DEA), una gran part de la població continua ignorant el problema i desconeixent les pautes d’actuació, la qual cosa es deriva en altíssimes taxes de mortalitat extrahospitalària.

Currículum vitae

Va estudiar Medicina a la Universitat de Las Palmas de GC. Posteriorment, va realitzar la residència en Cardiologia a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. En finalitzar la residència va romandre un any més en aquest centre com a becari a la Unitat d’Arrítmies. Durant aquell any, així mateix, va obtenir el ECFMG Certificate que li permetria exercir als EE.UU.

Després d'obtenir una beca de la Sociedad Española de Cardiologia, el 2002 va fer una estada d'un any al Krannert Institute of Cardiology d'Indianapolis dirigit pel Dr. Zipes, on va completar la seva formació com a electrofisiòleg clínic i va iniciar la seva carrera en cardiologia bàsica experimental. Després d'aquest període va ser contractat com fellow clínic i d'investigació en el Servei d’Arrítmies de la UCSF (University of California, San Francisco) on va compaginar l'activitat en el laboratori d’electrofisiologia clínica amb la investigació bàsica i va participar en la posada en marxa del nou laboratori d'electrofisiologia bàsica experimental d'aquest Centre, dirigit pel Dr. Olgin.

Després de dos anys a San Francisco, el 2005 va tornar a Barcelona i s’​​incorporà a la Unitat d’Arrítmies de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, on ha restat fins a l'actualitat. L'any 2008 va presentar la seva tesi doctoral relacionada amb treballs de cardiologia bàsica experimental que va obtenir la qualificació d'Excel·lent Cum Laude. A l'Hospital de Sant Pau ha compaginat la seva activitat com a electrofisiòleg clínic intervencionista amb investigació clínica i bàsica en diferents models porcins i en models computacionals. Ha estat el responsable del Laboratori de Cardiologia bàsica experimental del centre, i és tutor de residents i membre del Comitè d'Ètica i Benestar Animal. A l'actualitat és líder de grup del CIBER CV i responsable del grup de Recerca en Cardiologia Clínica i Translacional de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau. Entre les seves àrees d'interès científic destaquen aquelles relacionades amb els mecanismes fisiopatològics de les arrítmies, els efectes de les arrítmies en la funció cardíaca i els mecanismes d'actuació dels sistemes d'ablació.

Ha estat professor associat de medicina de la UAB entre els anys 2010 i 2019. Des de setembre de 2019 és professor agregat de la UAB, i a l'actualitat és el Coordinador de 4t de Medicina a la Unitat Docent de Sant Pau i responsable de Cardiologia i d'altres dues assignatures del grau de Medicina.

Així mateix, actualment és president de la Secció d'Electrofisiologia i Arrítmies de la Societat Espanyola de Cardiologia.

Emissió en streaming

 



Vídeos

Arrítmies i mort sobtada en el segle XXI

Arrítmies i mort sobtada en el segle XXI

Dr. Jose M. Guerra, IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Obra Social "la Caixa" Obra Social "la Caixa"

Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)



Amb la col·laboració de:

IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls