Explorant l’interior de la Terra

Cicle: SOS! AQUÍ LA TERRA

20/12/2021
Conferència
Per a: Dra.Ivone Jiménez Munt (GEO3BCN, CSIC)
Lloc: Aforament limitat a 25 persones + Streaming
Horari: 18:00
Explorant l’interior de la Terra

Els processos dinàmics que impulsen la tectònica de plaques poden semblar allunyats dels interessos de la societat, però són el motor profund que produeix la majoria dels fenòmens naturals (erupcions volcàniques, terratrèmols, tsunamis) que poden representar serioses amenaces per a la humanitat. Aquests processos també són els responsables de l'acumulació de recursos geològics, com els hídrics i geotèrmics, i la disponibilitat d'energia i matèries primeres crítiques. No podem oblidar que el moviment continu de les plaques permet el reciclatge d'elements indispensables per a la vida com el carboni, el nitrogen, el fòsfor, l'oxigen o la mateixa aigua, per citar alguns exemples. Així doncs, millorar el coneixement de l'estructura i la dinàmica de la Terra sòlida, i al seu torn estudiar com aquests influeixen en els riscos i els recursos geològics, és d'interès tant per al sector productiu com per a la societat. Conèixer la interacció entre la litosfera i el mantell, la seva composició i dinàmica, les zones de subducció, la generació d’escorça, evolució de la topografia i la redistribució de masses en superfície a causa de l'erosió, transport i sedimentació, és de gran importància entendre com interactuen tots aquests processos i quantificar-los. No podem viatjar a l'interior de la Terra, així doncs utilitzem diferents metodologies i tècniques per explorar-la.

 

Currículum Vitae

Ivone Jiménez Munt és doctora en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona i científica titular a Geociències Barcelona del CSIC. La seva recerca se centra en el desenvolupament i l’aplicació de la modelització numèrica geodinàmica; la integració de mètodes geofísics, tèrmics i petrofísics per caracteritzar l'escorça i mantell superior. Estudia els processos profunds del mantell i els seus efectes en superfície.

 

Emissió en streaming


Dra. Ivone Jiménez Munt (GEO3BCN, CSIC)

dra-jimenez.jpg

Vídeos

Explorant l’interior de la Terra

Explorant l’interior de la Terra

Dra.Ivone Jiménez Munt (GEO3BCN, CSIC)


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació

Institut Geosciències Barcelona (GEO3BCN, CSIC) Institut Geosciències Barcelona (GEO3BCN, CSIC)




CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls