Matemàtiques per la sostenibilitat: dels ecosistemes a la intel·ligència artificial

Cicle: Dilluns de Ciència. Desafiaments i reptes del Canvi Global

20/03/2023
Conferència
Per a: Dr. David Romero i Sànchez (CRM), Dr. Josep Sardanyés (CRM)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:00
Matemàtiques per la sostenibilitat: dels ecosistemes a la intel·ligència artificial

Assegurar un futur sostenible per a les properes generacions és un repte que ens incumbeix a tots i que, en recerca científica bàsica, planteja una gran quantitat de preguntes i desafiaments molt estimulants. En aquesta xerrada s'abordarà com les matemàtiques poden ajudar a treballar per un futur més sostenible a través de dos d'aquests reptes: la protecció d'ecosistemes i la mobilitat urbana.

La degradació dels ecosistemes per causes antropogèniques com la sobreexplotació o el canvi climàtic suposa una greu amenaça per la diversitat tant als ecosistemes terrestres com marins. Per exemple, al món hi ha unes 17000 zones marines protegides (que representen un 9% dels oceans) però molt poques tenen plans de gestió i menys encara d'avaluació. A més a més, aquests plans han de conviure amb molts obstacles com ara polítics o econòmics. Les matemàtiques, a través dels Sistemes Dinàmics, poden ajudar a predir l'evolució d'aquestes zones mitjançant models matemàtics i, per exemple, mostrar com afectarien certes polítiques a aquestes àrees protegides. 

La mobilitat urbana és un dels pilars de la sostenibilitat i l'eficiència energètica. Alhora, cal conjugar-la amb un servei de qualitat i que en minimitzi els recursos. Una possible estratègia per aconseguir-ho és la implantació del transport flexible, el qual representa un altre problema matemàtic important en el que calen eines d'Intel·ligència Artificial (entre d'altres) per tal d'abordar-lo.

Currículum Vitae:

David Romero i Sànchez: Doctor en Matemàtiques per la Universitat Autònma, és actualment el responsable de la Unitat de Transferència del Centre de Recerca Matemàtica. Els seus interessos es centren en els sistemes dinàmics i la modelització, especialment en les branques de l'anàlisi numèrica, la optimització i la intel·ligència artificial aplicades, entre d'altres, al món del transport.

Josep Sardanyés: Llicenciat en Biologia i doctor en Biomedicina, és actualment investigador del Centre de Recerca Matemàtica. La seva recerca es basa en el desenvolupament de models matemàtics per a l'estudi de la dinàmica i els canvis en diferents sistemes biològics, des dels virus, el càncer, o l'ecologia.

 

Presencial + Emissió en Streaming


Dr. David Romero i Sànchez i Dr. Josep Sardanyés (CRM)

j-sardanyes-i-d-romero_web.jpg

Vídeos

Matemàtiques per la sostenibilitat: dels ecosistemes a la intel·ligència artificial

Matemàtiques per la sostenibilitat: dels ecosistemes a la intel·ligència artificial

Dr. David Romero i Sànchez (CRM), Dr. Josep Sardanyés (CRM)


Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

CSIC - Delegació a Catalunya CSIC - Delegació a Catalunya

Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)

Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació



Amb la col·laboració de:

Centre de Recerca Matemàtica Centre de Recerca Matemàtica



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls