Coordinen: Ariadna Nieto, Silvia Valenzuela
Som dones, mares i investigadores que treballem sobre l'evolució de les pràctiques ramaderes al llarg de la història i els orígens de la transhumància. Som investigadores que veiem com en la nostra disciplina s'invisibilitza el rol de les dones en el món rural. Però les dones han estat i són un pilar fonamental en totes les societats rurals, i per aquest motiu és molt important visibilitzar-les i reivindicar-les en la nostra història. Una de les maneres de fer-ho és fent una mica de retrospectiva i fent que passat i present conflueixin com a una eina per millorar el nostre futur. L'aparició de col·lectius de ramaderes organitzades i empoderades posa de manifest aquesta voluntat creixent de fer valdre i recuperar la ramaderia tradicional, retornar a pràctiques ancestrals que garanteixen un model de pagesia més respectuós tant amb el medi com amb el tracte animal. Un model més igualitari i sostenible que pot restablir el lloc que els pertoca a les dones en el món rural.
En aquesta taula rodona tindrem el plaer d'escoltar a cinc ramaderes joves que aposten per la ramaderia extensiva i ecològica. Una altra manera d'entendre la gestió dels ramats que recupera un saber ancestral i que connecta amb les maneres i temps tradicionals. Ens qüestionarem com ha evolucionat la ramaderia al llarg de la història i quin paper hi podien tenir les dones. Analitzarem si aquest nou model capitalista de ramaderia i agricultura intensiva són en gran part els responsables d'haver apartat a les dones d'unes activitats que els eren pròpies. Els preguntarem sobre els aspectes del benestar dels animals de granja i el rol que tenim com a persones consumidores. Finalment reflexionarem sobre si el retorn a un model de ramaderia extensiva pot ser la solució i l'alternativa al model intensiu actual que està perjudicant tant el nostre entorn com la nostra relació amb els animals domèstics d'una manera irreversible.
Emissió en streaming:
http://www.streamingbarcelona.com/plataforma/residenciainvestigadors/
Aina Hernández Montolio (Ramaderes.cat), Gemma Arnillas (Ramaderes.cat), Judith López (Ramaderes.cat), Rocío Moreno de Castro (Ramats de Foc), Sara Gutierrez (exalumna de l'Escola de Pastors)
Institució Milà i Fontanals - CSIC (IMF-CSIC)