Vitamina B3: efecte antiobesitat d'un nutrient minoritari

Cicle: Dilluns de Ciència

02/12/2019
Conferència
Per a: Dr. Josep Julve, investigador IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau, contractat a càrrec del programa Miguel Servet (l’Instituto de Salud Carlos III)
Lloc: Amfiteatre
Horari: 18:30
Vitamina B3: efecte antiobesitat d'un nutrient minoritari

L’obesitat es defineix com una acumulació anormal i excessiva de greix i esdevé un seriós risc per a la salut. Diferents estudis demostren que la disfunció del teixit adipós en pacients obesos es manifesta a través d’alteracions estructurals i funcionals i es troba freqüentment associada amb el desenvolupament de moltes de les complicacions metabòliques. Tanmateix, no ha estat fins fa ben pocs anys que no s’ha considerat el teixit adipós com a diana per desenvolupar estratègies terapèutiques antiobesitat més dirigides. La disfunció mitocondrial és un dels principals artífexs en la desregulació metabòlica d’aquest teixit. Estudis recents suggereixen que el contingut intracel·lular de nicotinamida adenina dinucleòtid (NAD), un regulador metabòlic mitocondrial crucial, es troba disminuït en teixit adipós de pacients i models experimentals d’obesitat, mentre que el seu restabliment a través de la suplementació dietètica de precursors metabòlics d’aquesta molècula té efectes beneficiosos sobre el desenvolupament d’obesitat. En la seva exposició, el Dr. Josep Julve mostrarà l’estat actual del potencial de teràpies antiobesitat basades en l’administració de derivats de la vitamina B3, així com dades pròpies sobre els mecanismes cel·lulars i moleculars potencialment involucrats en l’efecte de formes precursores de NAD sobre el guany de pes corporal i acumulació de greix en un model dietètic d’obesitat.

Currículum vitae

Josep Julve es doctor en Biologia (2000) a la Universitat de Barcelona. Actualment està contractat com a investigador a càrrec del programa Miguel Servet (Instituto de Salud Carlos III) a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La seva àrea de treball està centrada en l’avaluació de diferents intervencions (nutricionals, farmacològiques, quirúrgiques) sobre el metabolisme energètic i de lípids i la seva relació amb el progrés d’obesitat i diabetis mellitus, i de les seves principals complicacions (fetge gras no alcohòlic, cardiomiopatia, entre tantes altres) en pacients i en models experimentals (http://orcid.org/0000-0002-6531-2246). En els últims 5 anys ha publicat més de 20 articles i liderat 5 projectes d’investigació finançats per concurrència competitiva per diferents agències nacionals.

 

Emissió en streaming

 



Organitzat per:

Residència d'Investigadors Residència d'Investigadors

Obra Social "la Caixa" Obra Social "la Caixa"

Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) Institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA)



Amb la col·laboració de:

IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau IIB Sant Pau - Fundació Institut de Recerca Hospital de Sant Pau



CALENDARI D'ACTIVITATS

Activitats pròpies
Activitats externes

EN DIRECTE!

Podeu seguir les nostres conferències en streaming

LES NOSTRES CONFERÈNCIES

Visita el nostre canal de YouTube

LA NOSTRA IMATGE

Música per a la Ciència

El Mestre Joan Guinjoan ha col•laborat amb la Residència d’Investigadors...
...
Desenvolupament web: WEBfine
Fem servir cookies pròpies i de tercers, per analitzar els seus hàbits de navegació. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | més detalls